24.03.2018 18:00 - Месечна среща Асамблея "Живи места" - обсъждания и решения

информация за предстоящи/минали събития
galina
Мнения: 44
Регистриран: съб фев 10, 2018 9:31 am

Re: 24.03.2018 18:00 - Месечна среща на Асамблея "Живи Места" [присъствено и от разстояние]

Мнение от galina » вт мар 20, 2018 9:38 pm

Кратък отчет за дейността на група "Образование" за периода от 25 февруари до 20 март
-------------------------
Групата има до момента 23 члена от различни бъгарски градове и онлайн участници извън България. Групата е особено активна и анализираща и във Форума и във Фейсбук дискусиите. Понякога сме критични и мърморещи дори и към себе си :)

1) Досега е събрана информация и линкове за различни образователни методи (Жасмин); Финландския метод и сравнението му с Българското образование (Жасмин); методът Щайнер, метод Монтесори; Българския опит и Моделът "Лозанов" (Алекс) и др.; Домашното образование (Olga Lutzkanova) и дистанционното обучение.

2) Дискутирано е групата във Фейсбук кои методи са подходящи за нашите цели. Анализирани са тях и е направен е извод, че още е рано за избор на наш метод за образование, докато не се определят общностите и техните особености и изисквания.

3) Създадена е споделена работна таблица в Интернет за събиране на намереното на едно място. В таблицата са описани и нашите дейности до сега. Реши се постепенно да се публикуват проучените методи и анализите в "базата от данни" (във форума - в подфорум "Образование"). И отделна тема за препратките.

4) Роди се, обсъди и одобри идеята за необходимост от онлайн обучение/дискусия за целевите групи по Скайп или по други методи;
Дефинираха се българските термини "мрежовото обучение/мрежово занятие" вместо уебинар (по инициатива на Алекс и след дискусия с Мирослава, Галина и др.

5) Създадена бе нова тема "Лекции/Дискусии по Интернет" във форума - в подфорум "Образование", която предизвика интерес + одобрение + евентуално финансиране, ако се наложи http://net.demiurgia.org/viewtopic.php?f=35&t=204

6) Проучиха се начини за "мрежово обучение". След кореспонденция на Велко с фирма за уебинари бе уточнено как би могло да стане това. Получихме промоция за лекции/дискусии в един пробен безплатен 30 дневен период;

7) Обсъди се една от лекциите да бъде по образователната тематика за да дадем пример на другите целеви групи. Предложени бяха няколко теми, по които има още работа и подготовка на съдържанието. Последно се реши първата тема през април да бъде по-обща и да се запознаят и новите участници с каузата, касаеща всички - идеите и дейността за Възраждане на българското село.

8) Образувана бе нова специална работна Фейсбук група за мрежово обучение. В резултат на работата на групата в подфорум "Разни" бе създадена тема "Участие в нашо мрежово обучение/дискусия (уебинар)" http://net.demiurgia.org/viewtopic.php?f=3&t=212

9) Дискутирано бе и избрано предложението за мрежовата лекция през април:
Презентация за дейността на "Възраждане на българското село" с взаимовръзки към групите, участващи в инициативата.
Тази тема бе подадена и включена като точка за обсъжданне в дневния ред на Асамблеята на 24 март.

10) Радалия предложи да се разгледат някои добри български практики - нов модел училище и същността на прогресивното учене в едно софийско училище https://school1.transform.bg/

VGG
Мнения: 6
Регистриран: чет фев 01, 2018 8:42 pm

Re: 24.03.2018 18:00 - Месечна среща на Асамблея "Живи Места" [присъствено и от разстояние]

Мнение от VGG » вт мар 20, 2018 9:49 pm

Отчет Проект 200+

Кратък отчет за извършената работа в инициативна група Проект 200+

Създаване на групата - 03.12.2017
Членове към 03.2018 - 8 члена
@Miroslava Dimitrova
@Radostina Marcheva
@Велко Христов
@Alex Todorov
@Ivelina Nikolova
@Diana Gandeva
@Веселин Нанев
@Veselin Gandev

Представяне на групата:

можете да се запознаете тук /необходимо е да сте член на фейсбук групата "Възраждане на българското село"/…. https://www.facebook.com/notes/%D0%B2%D ... 973452914/
.....
Какво сме свършили досега:
Екипа се запозна с видовете правни организации и тяхното приложение към създаването на общности и бизнес начинанията към тях. Работим по представянето им в таблична форма.
Обсъдихме различните видове собственост, като се спряхме на изцяло обща собственост и смесен тип собственост (частен дом, обща земя и бизнес), извън обсега на проекта остава изцяло частна собственост, тъй като това е съществуващият модел в момента.
Разгледахме темата етичен кодекс, както и защо е осново-полагащ документ на една общност. Изяснихме понятия като “визия” и “цел” и защо са толкова важни за една общност.
Запознахме се с книгата на Даяна Лийф- “Да създадем живот заедно”, което ни дава практични насоки в кои области възникват най-често проблеми и се допускат грешки. Тук също се предлагат и методи за взимане на решения в една такава общност. В процес е проучването на метода за вземане на решения “социокрация”.
Съставихме схема на различните модули, от които ще се състави проекта.
Поради различните нагласи на хората да се сдружават и образуват общности ги разделихме на няколко групи - малки, средни и големи, за да може проекта да помогне на повече хора.
Анализирахме темата Сигурност и обсъдихме различните форми на осигуряване защита на личността, стопанството и имуществото на една общност съгласно действащото законодателство в България. В момента се работи по темата, тъй като има промени в законодателството в сферата на Частната охранителна дейност от края на 2017 г.
.....
Крайната цел на проекта е да улесни създаването на големи общности от 200 и повече човека /колкото едно малко село/, създаване на условия за изграждането на социална сфера, практична инфраструктура и източници на доходи.
.....
Текущи задачи:
- Създаване на контакти и съвместна работа с работни групи в следните сектори - животновъдство, земеделие, пермакултура и дизайн, строителство, образование;
- Събиране и анализиране на информацията от работните групи и включването им в проекта, като бизнес план и бюджет.

Потребителски аватар
Людмил
Мнения: 51
Регистриран: пет мар 23, 2018 9:20 am
Местоположение: София

Впечатления и изводи от асамблея № ... , проведена на 24.03.2018г.

Мнение от Людмил » нед мар 25, 2018 8:04 am

Здравейте,

Много се радвам, че присъствах за първи път на вашата асамблея. Сигурен съм, че всеки от участниците (на живо и от дистанция) ще има какво да каже по повод на това събитие. Аз също имам някой впечатления, които ще ви споделя допълнително. Във връзка със заглавието моля да ми споделите кой номер под ред е тази асамблея. Това е от о историческо значение, защото ние правим нещо грандиозно! Опитваме се да създадем по-дбри условия за живот в едно по-добро общество. Ако успеем, то не само ние, но и нашите деца ще имат шанса да живеят по-щастливо и по-пълноценно. С нетърпение ще очаквам вашите мнения по темата.

Поздрави,
Людмил Милев

Михаил
Мнения: 3
Регистриран: съб мар 17, 2018 4:27 pm

Re: Впечатления и изводи от асамблея № ... , проведена на 24.03.2018г.

Мнение от Михаил » нед мар 25, 2018 3:47 pm

Аз също бях за първи път на Асамблеята и останах с много приятни впечатления.

Потребителски аватар
sarnela
Мнения: 108
Регистриран: ср дек 06, 2017 2:32 pm

Re: Впечатления и изводи от асамблея № ... , проведена на 24.03.2018г.

Мнение от sarnela » нед мар 25, 2018 4:05 pm

Велко да каже номера на асамблеята. :)

Мисля си, че българите блестим с оправност поединично. Ако се престрашим да се групираме трайно и да действаме заедно (затова си е нужен кураж голям и воля, защото иска търпимост, вглеждане в собствените кусури - все неща, които не ни се отдават лесно), равни няма да имаме.
В главата ми често е картината на Ботевите бунтовници, които викат селяните да се присъединят и все сами си остават на мегдана - никой не се присъединява. Това не е точно така, защото всъщност са се присъединили хора и твърдението, че „никой“ не се е отзовал, е манипулативно.
Струва ми се, че такива и други манипулации ни помагат да сме все разделени.
Най-разумно според мен е да се отърсим от тях и да си представим силата, която представляваме заедно - това да е водещото в действията ни (включително в общуването ни). Лично на мен подобен подход ми помага да трая хора, които преди бих зачеркнала - така си даваме възможност за НЕЩО, иначе тя отсъства напълно.

Svetlozar.Petrov
Мнения: 6
Регистриран: нед мар 04, 2018 1:32 am

Re: 24.03.2018 18:00 - Месечна среща на Асамблея "Живи Места" [присъствено и от разстояние]

Мнение от Svetlozar.Petrov » нед мар 25, 2018 11:21 pm

Ето това му е прекрасното на живота-различията.
Изгледах асамблеята което не можах на живо после.
Браво за големият обем важна информация сгъстен и подреден.
Много ме радва това,че интереса се засилва и се крачи смело напред.А тази искреност,която долавях във всеки ме изпълваше до толкова,че ми идваше да хвана първият самолет за България!Омръзнало ми е от фалшиви хора криещи се зад маски.А по макар и по нашенски всеки си казва своето ясно и искренно,което лично мен ме радва,най вече ме радват различията.
Но е права Сърнела,че всички тези различия по своему прекрасни ако се обединят здраво в група и си плюят на петите час по скоро ще се направят важни крачки около една шарена идея,но обща.
Макар нетърпението у всеки да е огромно,аз пледирам за повече такова,по бързо раздвижване на основните неща като група,място,терен,но по бавното им приравняване за обитаване,защото до колкото разбирам и виждам не ми изглежда да има повече от двама трима с готови средства за постигането,а прибързването би потушило дори и силна воля на някои други.
Аз пак да припомня,че макар да съм си избрал село за бъдещо преселване Дичин,около Търново,съм готов и открит за региона за бъдещо обединяваща група с които да обсъдим и преминем в действие в последствие,дори да не е общност,но обединени в една идея за едно благо.
Надявам се има и други срещи които ще имат запис за да съм с по ясна картина за хората които присъстват.А моят профил във фейсбук е отворен и ако някой се съмнява в достоверността му да ми пише :)
https://www.facebook.com/svetlozar.petrov.165

Потребителски аватар
velko
Мнения: 401
Регистриран: пон дек 04, 2017 5:32 am
Местоположение: село Александрово
Контакти:

Re: 24.03.2018 18:00 - Месечна среща на Асамблея "Живи Места" [присъствено и от разстояние]

Мнение от velko » пон мар 26, 2018 9:09 am

Относно поредността на Асамблеята!

2012г на Фестивала в Беглика са се обсъждали подобни идеи за Общности. Малко след това е създадена фейс групата
Мрежа от екоселища и автономни общности, където са се идентифицирали първите Живи места в България. Живи места, защото не са оформени точно като постоянно живеещи домакинста, имащи общ поминък.А 2005г , доколкото съм запознат са започнали първите формирования и заселвания в подобни живи места в България.

2015г присъствах в Гудевица (има специална тема в форума) , където бяхме 40 души от Живи места в България, заселници, кандидат заселници, доброволци. Там имаше дискусия в опит да бъде Формално създадена Българска мрежа от Живи места, но остана в сферата на обсъжданията

2016та в София бях организирал Среща през есента, на която се събрахме 12 души и говорихме в тази посока
2017та през март в Калофер на 3 дневен престой в къща за гости бяхме 30 души, и обсъждахме отново същото
2017та април бяхме за 1 уикенд на акция в помощ на Природно училище в творилци - 7 човека. За да се опознаваме по време на работа
Тези последни 3 срещи бяха инициирани чрез фейс група
Хармонични селски общности - Да го направим Заедно!

2017г октомври - започнаха последните срещи, за които ме питаш. Първо в Свободния център, после във Фабрика Автономия
И от Декември започнахме да ги наричаме Асамблеи и да имат по подреден характер с дневен ред и отчет на работни групи. В Средището за добруване тази Мартенската беше Четвъртата Асамблея!
--------------------
Общност "Нова Зора" :mrgreen:
*

Анна
Мнения: 4
Регистриран: ср яну 31, 2018 8:21 pm

Re: 24.03.2018 18:00 - Месечна среща на Асамблея "Живи Места" [присъствено и от разстояние]

Мнение от Анна » пон мар 26, 2018 5:17 pm

Велко, Сякаш отбелязванията на картата са намалели. Не виждам нито един желащ за област Благоевград, а преди имаше отбелязани, както не виждам и моите отбелязвания.
velko написа:
пон мар 19, 2018 11:45 am
Отчет за група "Кандидат-заселници"
-------------------------

Стартираната на 12 февруари 2018г - Анкета обхваща, както Хора от съществуващи "Живи места", така и такива, които са в процес на избор на място за заселване.
Към момента попълнилите я са вече 49 човека.
Резултатите от нея се нанасят от Радалия своевременно в тази карта

Моя милост има ангажимента да изпраща групови съобщения по мейл и фейсбук до хората определили се към конкретен регион, когато станат повече от 5 души.
До сега това са регионите: Пловдив-Карлово, Благоевград, Велико Търново-Габрово, София, Ямбол-Сливен-Бургас.

Потребителски аватар
sarnela
Мнения: 108
Регистриран: ср дек 06, 2017 2:32 pm

Re: 24.03.2018 18:00 - Месечна среща на Асамблея "Живи Места" [присъствено и от разстояние]

Мнение от sarnela » пон мар 26, 2018 11:54 pm

Има отбелязки вляво. И аз не ги бях забелязала преди:

Изображение

Потребителски аватар
Радалия
Мнения: 53
Регистриран: съб дек 30, 2017 5:21 pm

Re: 24.03.2018 18:00 - Месечна среща на Асамблея "Живи Места" [присъствено и от разстояние]

Мнение от Радалия » ср мар 28, 2018 3:55 pm

Да и цветът на балончетата зависи от етапа и идеята за заселване на конкретния човек. Гарантирам, че няма изтрити.

Отговори