10.12.2017 - месечна среща на софийска Асамблея "Живи Места" - обсъждания и решения

информация за предстоящи/минали събития
Потребителски аватар
velko
Мнения: 401
Регистриран: пон дек 04, 2017 5:32 am
Местоположение: село Александрово
Контакти:

10.12.2017 - месечна среща на софийска Асамблея "Живи Места" - обсъждания и решения

Мнение от velko » пон дек 11, 2017 1:13 pm

Присъствали 34 човека. Продължителност - 2ч. 30мин.
Имаше кратка встъпителна реч от домакина Вихрен.
- Вал Тодоров представи начините за ефективно водене на разговори по време на такива големи срещи, практикувани на Асамблеи по света и у нас. С ползването на жестове с ръце. Модератор, кратки и по темата коментари от участници, роля на записващ дискутираното и взетите решения.
- Прочетен бе дневния ред за тази Асамблея. Добавени бяха 4 допълнителни точки по желание на участниците.
- Велко сподели предистория на срещите в София и Пловдив от последните 3 месеца, а също и срещата преди 2 години в Гудевица (Смолянско), където опитахме да създадем Глобална мрежа на автономните общности в България
- Вал Тодоров ни запозна с продукта от дейността на афинитетна група "Делфиново" - "Харта на група "Делфиново"", обединени около нея 10 човека. И добави, че освен Мрежа на живите места в България липсва и координация по между им.
Хартата бе накратко коментирана от участниците, че:
Са описани предимно права, а по-малко задължения; не е вписано, дали ще участва групата в политическа дейност; Как ще се постигне енергийна, хранителна, транспортна независимост от системата.
Предложено бе хартата да бъде качена във Форум, където да се дават писмени въпроси и отговори.

Антон сподели, че може да даде повече за едно милионното кооперативно движение, което е функционирало в България до 1944г. Ще пише за това във Форума.

- Обсъждане на общи информационни ресурси и форум. Създаване на работна група по въпроса.

Вниманието бе насочено към съществуващите сайтове, разполагащи с информация по теми за общности и селища по света и у нас, както и местоположенията на тези Живи места. Призив към сформиране на работна група за свързване с http://back2nature.rocks/ и http://ekoselishta.koren.bg/ и предложение към тях за съвместно сътрудничество.
Болшинството от коментарите бяха в подкрепа за изнасяне на основната комуникация извън фейсбук във форум, като се оцениха предимствата, които той дава.
Беше одобрена и сформирана работна група по администриране и модериране на Форум: http://net.demiurgia.org , в състав: Атанас, Вал, Велко, Крум, Сърнела.
Атанас пое ангажимента по създаването на регистрационна форма, в която да се отговаря на въпроси свързани с как и откъде е научил потребителя за форума, кой му го е препоръчал. Подлежи на допълнително изясняване в IT работната група.

- Обсъждане на култура и ефективност на общуването и разрешаването на конфликти. Планиране на среща за обучение по тези въпроси. Румен е на разположение да води такава среща. 6 човека изявиха желание да участват в нея. Не записах имената им - моля да се свържат с мен допълнително, за да се уговорим за удобна дата.

- Кой е готов през 2018г да се засели на дадено място в България? Въпрос зададен от Велко. Това не означава, че хората ще бъдат в една общност и че има избрано конкретно място за заселване. Хората, които са готови са: Владимир Досев, Вал и Вихра, Сърнела и Виктор, Нели и съпругът й, Веселин, Велко, Алексей, Вихрен и Мая, Дочо.
Кирил Копаранов предложи да отидем и да видим неговото стопанство и селото, в което е, като евентуално благоприятно място за заселване.
Предложение от Алекс в бъдещата общност да се наблегне на създаването на Алтернативно училище, защото е важно в общността да има деца.
Незаявилите желание за заселване 2018г: част от тях се чувстват полезни в града - организационно и финансово, подкрепяйки общности в селата. Други са планирали заселване през 2019г, трети чакат изясняване на идеята за вида общност, която ще се сформира, за да заявят и своето участие в заселването.

- Православни християни са започнали преди 20 години изграждането на Манастир край Копиловци и обработка на 1000 дка ниви.
Към момента манастира вече е изграден и са постигнали хранителна независимост по думите на Филип.
Монасите са 10 човека постоянно пребиваващи там. Има и 10 души, които им помагат, но са приходящи.
Монасите живеят сами без семейства и издържат на суровите условия.
Миряните, опитващи се да водят този начин на живот в близост, заедно със семействата си изпитват повече трудности в адаптацията си. Основно при тях се получава сблъсък между представата им за живот на село и реалните обстоятелства, в които попадат. Нежния пол издържа по-трудно. Зимно време всички писани правила, визия и ценности спират да се спазват.
Необходимо е при създаването на общност да има бизнесплан, бизнесмодел!
Цел на християнската общност, сформираща се около Копиловския манастир: Постигане на хранителна независимост
Не са съгласни с призивите за солидарност и толерантност. Смятат, че в тях се достига до крайност в толерирането на всякакви малцинствени групи, които прокламират деморализацията в съвременното общество. При тях е приет всеки човек,
1. осъзнаващ, че има Бог. Да възлюби Бог душа и ум
2. Който има любов към ближния, както към себе си.
Съществуват 4 етапа на приемане за новоприсъединяващи се!
Създаден е раздел във форума за теми свързани с Християнската общност
Чу се коментар от атеист в залата, който е настроен критично към всичко от казаното за Живота в християнската общност.

Румен сподели, че е нужно да се коментират теми свързани с Икономиката в дадена общност.
Велко спомена, че Асамблеята е била доста суха, философска и лишена от емоция, макар че като цяло я намира за високо продуктивна.

Сергей отново призова да спрем да купуваме стоки от концерни, да се издирват български производители и да се купува директно от тях в селата.
- Да се създаде тема във форума за Екологични продукти. Атанас ще го направи. В нея ще можем да добавяме информация за места, които сме посетили и знаем сигурния произход на продуктите.
Сашо обяви, че е готов да предостави на всеки помощ с личния си труд за всичко и можем да разчитаме на него. Предлага на всеки желаещ да се включи в Неделните хорА пред Народния театър в София.

- Да се пусне линк във Фейсбук събитието към форума!

Интерес към създаване на Строителна работна група. Покана от страна на Сергей в Горна баня за запознаване с неговия строителен опит.

Уговорени следващи срещи:
17. декември - група "Делфиново" ни кани на разискване въпроса за изясняване в какво място желаем да се заселим. Изоставено или полуизоставено село. Предимства и недостатъци. 18ч Средище за Добруване, жк Гоце Делчев, бл. 4Е

21. януари - поредна месечна среща за отчет на работните групи в Асамблеята и обсъждане на текущо възникнали въпроси и проблеми за решаване през месеца. 18ч Средище за Добруване, жк Гоце Делчев, бл. 4Е
==========
Ако откриете неточности в доклада ми - пишете ми, ще коригирам местата възможно най-скоро!
--------------------
Общност "Нова Зора" :mrgreen:
*

Потребителски аватар
velko
Мнения: 401
Регистриран: пон дек 04, 2017 5:32 am
Местоположение: село Александрово
Контакти:

Re: Обсъждания и Решения от срещата на 10 декември в София!

Мнение от velko » пон дек 11, 2017 1:19 pm

Изразявам своя възторг от дисциплината, която участниците в срещата спазваха и се прекланям пред всички пушачи, които издържаха 2ч. 30мин без да излязат навън за цигарка. Специални благодарности на Вал Тодоров за професионално модерираната среща, на Сърнела, че се погрижи пред всеки нуждаещ се да има лист със указаните знаци за участие в Асамблеята, на Вихрен за госотприемството, на Велко за скромния му доклад за срещата и на всички участници за вложените от тях усилия за едно по-различно НИЕ!!! :mrgreen:

Надявам се онези, които не са свикнали с този начин на водене на срещи и им е липсвал кураж да споделят идеите си - следващият път да бъдат по-смели! :)
--------------------
Общност "Нова Зора" :mrgreen:
*

valtodorov
Site Admin
Мнения: 37
Регистриран: съб дек 02, 2017 5:23 pm

Re: Обсъждания и Решения от срещата на 10 декември в София!

Мнение от valtodorov » пон дек 11, 2017 1:33 pm

Браво, Велко! Отлична работа. Според мен трябва да предложим анкета на ФБ за хора, които не присъстваха "дали са готови да се заселят през 2018 в селска общност"?

Потребителски аватар
sarnela
Мнения: 108
Регистриран: ср дек 06, 2017 2:32 pm

Re: Обсъждания и Решения от срещата на 10 декември в София!

Мнение от sarnela » пон дек 11, 2017 10:19 pm

Благодаря ти за труда, Велко!

Всичко си е на мястото, от моя гледна точка, само уточнение и допълнение към следните неща:
velko написа:
пон дек 11, 2017 1:13 pm
Чу се коментар от атеист в залата, който е настроен критично към всичко от казаното за Живота в християнската общност.
...
Сашо обяви, че е готов да предостави на всеки помощ с личния си труд за всичко и можем да разчитаме на него. Предлага на всеки желаещ да се включи в Неделните хорА пред Народния театър в София.
Атеистът е Митко Кръстев и той не заклейми всичко казано, а категорично се възпротиви на пропагандирането на „бог“ на тази среща, тъй като изложението на Сергей бе наситено с „бог“. :)

Сашо предложи и присъединяване към съвместно посрещане на изгревите на Витоша, само че не помня групите, които изреди.

А, и още нещо съществено: Сергей и Филип от християните уточниха, че решенията в тяхната общност се взимат от мъжете, жената има право на „съвещателен“ глас. Жената трябва да уважава мъжа си. Жените не са равни на мъжете.

Red Baron
Мнения: 16
Регистриран: пон дек 11, 2017 12:47 pm

Re: Обсъждания и Решения от срещата на 10 декември в София!

Мнение от Red Baron » вт дек 12, 2017 10:16 am

Под констатацията жените не са равни на мъжете искам да внеса правилното уточнение - не са равни, а различни и се допълват взаимно!

Потребителски аватар
velko
Мнения: 401
Регистриран: пон дек 04, 2017 5:32 am
Местоположение: село Александрово
Контакти:

Re: Обсъждания и Решения от срещата на 10 декември в София!

Мнение от velko » вт дек 12, 2017 10:54 am

Разбрах за допълненията и уточненията по отчета, които Сърнела и Ред Барон направиха
Само моля, ако се започва дискусия по правата и различността на мъжете и жените - нека тя да бъде в отделна тема
--------------------
Общност "Нова Зора" :mrgreen:
*

Потребителски аватар
sarnela
Мнения: 108
Регистриран: ср дек 06, 2017 2:32 pm

Re: Обсъждания и Решения от срещата на 10 декември в София!

Мнение от sarnela » нед дек 17, 2017 12:51 pm

Две мнения са преместени тук: Предложения

Отговори