Доброволческия ми престой в Живо село

истории, разкази, легенди ...
Отговори [phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/vendor/twig/twig/lib/Twig/Extension/Core.php on line 1275: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable
Потребителски аватар
velko
Мнения: 401
Регистриран: пон дек 04, 2017 5:32 am
Местоположение: село Александрово
Контакти:

Доброволческия ми престой в Живо село

Мнение от velko » пон дек 11, 2017 12:34 pm

Дневник на пътешественика - 4еп.
Посетени общностни места и описани през моят личен поглед от нивото на развитие на моето съзнание към 14.юни 2017г. :-)

Живо село. Един проект на Илия и семейството му, описан в блога им ( http://zhivoselo.blogspot.bg ) - от това как им е хрумнала идеята до стъпките по търсене, намиране и облагородяване на съответното място. Намиране на общ език с местното корено население в Точнотуково, Катунци, Сандански, Петрич. Желание да има човек и идея с какво иска да се занимава и... нещата започват да се получават. За 1-о месечния си престой се запознах с 4 новозаселили се там домакинства със собствени парцели на някои, от които има стари или отремонтирани къщи или голяма войнишка палатка.
Много идеи имат за развитие в различни посоки, но поради липса на достатъчно време и постоянно живеещи ентусиасти се изпълняват приоритетно.
Хареса ми, че обръщат голямо внимание на възпитанието на децата си. Момиче на 3г и момче на 6г. Дечицата са много любознателни и с удовоствие и голямо внимание слушат, както детски приказки, така и литература за физични, химични явления, математика. Направо бях изумен!
Илия и Мария много биха се радвали да се заселят и други семейни двойки с дечица, за да имат общуване хлапетата им с някои по-близки до техния набор :-)

Илия се е специализирал в Овощарството, което му е страст, Асен в правенето на Жива бира, Венци си има голямо лозе и овощна градина и всички се ползват от услугите му на отличен заварчик.
Аз участвах в прокопаване и полагане на 200 метра капково напояване за Смокини и Нарове. Опъвахме найлони върху лехи, на които Мария после зася дини, пъпеши, батати, царевица, патладжани; култучих домати; бутилирах безглутенова бира след първична ферментация; събирах поизсъхнали кравешки изпрежнения от близките ливади, за да приготвяме еликсир за напояване на доматки и краставички; натопихме се в топлите извори на Рупите: играехме на шах, имахме си киновечери, вечери край лагерния огън, философски вечери за Живота Вселената и всичко останало.
И тук не срещнах онова, което наричам общ проект. Нещо, което общността да движи заедно.
Може да има такова нещо в бъдеще, но сега го нямаше. Нямаше обща градина, нива, училище, сграда за веселба. Има какво да изпълнява тези функции към момента, но то не е общо.

Смята се, че общите проекти могат да се реализират, ако имат зададени начален и краен срок... и всичко се решава година за година, дали ще продължава или ще се прекратява, видоизменя. И естествено са нужни време и хора.
Еко ориентирано земеделие, красиво, приятно тихо местенце с МНОГО чуруликащи птички, надкукуригащи се петлета, изворна водица от домашните чешми, мек климат; умерено темпо на работа съобразено с възрастовите възможности на субекта-доброволец.
Възможност за подпомагане с материали при градеж на подслон за новозаселници.
Липса на правила за живот в общността извън определените от Държавните закони. Установени добри отношения на подпомагане от страна на местната администрация.
Това е първото място, в което получих толкова много внимание и индивидуално отношение като посетител, изследващ местните условия на общностен живот :-)
0887 627897 , телефонът на Илия
--------------------
Общност "Нова Зора" :mrgreen:
*

Отговори [phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/vendor/twig/twig/lib/Twig/Extension/Core.php on line 1275: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/vendor/twig/twig/lib/Twig/Extension/Core.php on line 1275: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/vendor/twig/twig/lib/Twig/Extension/Core.php on line 1275: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable