Статии, книги и други печатни издания

земеделие, животновъдство, градинарство и други в този отрасъл за нуждите на целева група "Селско стопанство"
Отговори [phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/vendor/twig/twig/lib/Twig/Extension/Core.php on line 1275: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable
Потребителски аватар
Радалия
Мнения: 53
Регистриран: съб дек 30, 2017 5:21 pm
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/vendor/twig/twig/lib/Twig/Extension/Core.php on line 1275: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable

Статии, книги и други печатни издания

Мнение от Радалия » пет яну 26, 2018 4:50 pm

Когато за първи път трябваше да подготвяме току-що купената селска градина за започващия сезон, доста рових в интернет и книги. Тогава попаднах на тази част от книгата Земя и хора. Понаучихме някои неща от старите български градинари, прочули се в цяла Европа. Споделям с вас:
https://drive.google.com/open?id=13x-vD ... GkKhuRCWRk

Боби Димитров
Мнения: 43
Регистриран: вт фев 20, 2018 1:19 pm
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/vendor/twig/twig/lib/Twig/Extension/Core.php on line 1275: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable

Re: Статии, книги и други печатни издания

Мнение от Боби Димитров » пет фев 23, 2018 2:01 pm

Тази книга е много интересна цялостно за всеки, развълнуван от краеведство и етнография. За щастие успях да си я купя от антикварен магазин преди години и ми е много ценна! Препоръчвам ви я, ако можете да я намерите някъде!
"Yes I know my enemies! They're the teachers who taught me to fight me! Compromise, conformity, assimilation,
submission, ignorance, hypocrisy, brutality, the elite. All of which are American dreams."
-RATM, 1992

Силвия
Мнения: 36
Регистриран: пон дек 11, 2017 1:30 pm
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/vendor/twig/twig/lib/Twig/Extension/Core.php on line 1275: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable

Re: Статии, книги и други печатни издания

Мнение от Силвия » вт фев 27, 2018 5:15 pm

Боби Димитров написа:
пет фев 23, 2018 2:01 pm
Тази книга е много интересна цялостно за всеки, развълнуван от краеведство и етнография. За щастие успях да си я купя от антикварен магазин преди години и ми е много ценна! Препоръчвам ви я, ако можете да я намерите някъде!
Сканирай я и я качи, с удоволствие ще поема разходите :)

Силвия
Мнения: 36
Регистриран: пон дек 11, 2017 1:30 pm
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/vendor/twig/twig/lib/Twig/Extension/Core.php on line 1275: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable

Re: Статии, книги и други печатни издания

Мнение от Силвия » вт мар 13, 2018 8:42 pm

Да създадеш биодинамична градина
by Tom Petherick
(This article originally appeared in the Summer 2010 issue of star and Furrow)

След като нови хора се запознаят с биодинамичното земеделие , изникват въпроси как точно да прилагаме тези принципи и техники в условията на домашна градина, особено ако сега започваме такава.
Откъде се започва с биодинамката? Когато аз бях новак , моят съсед Джереми Вайс Jeremy Weiss, (veteran of these pages, Waldorf-educated and a Demeter symbol holder to boot) ми каза , че биодинамиката е преди всичко да правиш всичко най-вече с пълна отдаденост.От собственият си житейски опит знам, че отдадеността е много силен инструмент . През последните години правотата му бе доказана многократно- колкото повече влагаш, толкова повече и получаваш.
Това обаче не означава, че всичко трябва да бъде изпълнявано буква по буква , всеки има своите възможности и заниманията с градината трябва някакси да се вмъкнат сред толкова натовареното ни всекидневие.И въпреки всичко, ако вие решите да следвате принципите на биодинамичното земеделие , пред вас ще се открие вълнуващо и благодатно пътешествие.

Преход

Много хора стигат до биодинамичното земеделие след като са практикували биологично или друг щадящ природата вид земеделие. Това е една стабилна основа , доколкото не е възможно да практикуваш биодинамично земеделие по друг начин. Ние имаме работа с леки, едва доловими енергии и влияния, които не могат да бъдат комбинирани с употребата на пестициди от какъвто и да е вид. Нашата цел е да работим заедно с природата вместо да се опитваме да доминираме и да я подчиним.

Вторият начин , откъдето хората са привлечени към биодинамичното земеделие е концепцията за работа с невидимите сили, най-често с лунарен произход. Много от нас усещат влиянието на луната върху големите водни маси, което се изразява в приливи и отливи, а също и влиянието й върху репродуктивният цикъл на женските бозайници. Затова е лесно да достигнем до осъзнаването, че гравитационните сили на луната действат и на придвижването на водата и в растенията.Луната расте и намалява, издига се и се снишава и всички тези движения оказват своето влияние върху растенията. А ако луната има такова влияние , защо да пренебрегваме и това на другите планети и космоса? Това е една голяма мистерия, и това прави биодинамиката толкова вълнуваща- презумпцията, че всичко е свързано и нищо не е случайност.

Започване

Навярно първата стъпка е да погледнем на градината си като на един жив организъм. Рудолф Щайнер гледа на фермата като на единна и самоподдържаща се единица , в рамките на която различните компоненти се съотнасят като микрокосмос и са съпоставими с космическите отношения. По подобен начин трябва да гледаме и нашата градина, независимо колко малка е тя. Все пак , нашата градина има почва, която сама по себе си е един организъм със своите права . Природата не прави разлика между лехата с картофи и парника с марули, за нея и двете са част от индивидуалността на градината. Мисълта за това единство увеличава ефективността на прилаганите биодинамични практики.

Най-общо казано, биодинамичното земеделие може да бъде разделено така:

1.Използването на полски пръскания с препарат 500(торов) и 501(силициев)
2.Употреба на 5 рецепти за компост с прибавянето на билови компостни препарати към компостния куп.
3.Употреба на посевен календар с ясни указания относно времето за извършване на различните дейности.
Това са основите, върху които е изградено биодинамичното земеделие. Във възможностите на всеки човек е тези методи да бъдат прилагани, не е необходимо наличието на антропософско образование и всичко необходимо за стартиране може да бъде намерено в Biodynamic Agricultural Association in Stroud. Още повече всички съставки могат да бъдат приготвени в домашни условия.

Как да започнем?

Ако се загледаме в точка 3 за момент , посевният календар, ще видим, че от комбинирането на работата на Щайнер и на Мария Тун, издател на ежегодният посевен календар, е изградена връзката между растителните органи и знаците на зодиака.
Имайки това предвид, ние започваме с разглеждането на четирите елемента, които природата така щедро ни е предоставила-земя, въздух, огън и вода.След това да съпоставим всеки от тези елементи с една растителна част : земя- корен , въздух-цвят , огън-плод и семе и вода- лист . А сега да свържем тези двойки елемент-растителна част със всеки от знаците на зодиака. Така ще можем да забележим, че по време на почти 28 дневното си завъртане около земятя , минавайки през всеки от знаците, луната ще влияе на съответният растителен орган- например Риби-вода-лист или Козирог-земя-корен.
Като занимаващи се с органично земеделие, ние всички знаем, че трябва да работим за поддържане и повишаване на почвеното плодородие и същевременно да нарушаваме жизненият цикъл на определени болести и неприятели.Един от начините да правим това е като правим ротация на едногодишните растения в градината. Постепенно ще открием, че планирайки културите спрямо лист, корен цвят и плод, неусетно постигаме един здравословен микс и ротацията става неусетно. Също така при използването на бобови растения(грах, боб) като представители на група плод, ние постигаме и увеличаване на почвеният азот.Със сигурност няма много растения , които да гледаме за цвят, но смело можем да засеем един дълъг ред сладък грах или да отдадем дължимото на декоративните видове и красотата, която ни носят.Считам за основна част на биодинамичното земеделие тази грижа за земята , без да се изисква от нея да произвежда колкото се може повече просто така. От огромно значение е да я поддържаме , за да може тя на свой ред да поддържа растенията.
Това ни води и до компостирането.Независимо от размера на градината, от жизнена важност е да рециклираме цялото органично вещество и да го върнем обратно в градината. Като изграждаме компостни купове и ги третираме с биодинамични препарати (лайка, коприва, глухарче, кора от дъб и бял равнец) разполагаме с един мощен ресус за различни отвари.
Традиционните биодинамични практики изискват подготвяне на целият компостен куп да стане наведнъж , след което да бъде прибавена съответният препарат , купът да бъде покрит и оставен да отлежи.Това не е удобна практика за много градинари , особено когато материалите са недостатъчно.Аз лично не съм привърженик на кофите и съдовете за компостиране.Предпочитам отворен куп , положен върху почвата за по-лесен достъп на червеите, към който периодично да добавям материал.Лично аз не обръщам този куп , а го оставям сам да си оформи кора.Оптимален размер е 150на 150 на 150 см. Обикновено срока за разлагане е около 4 месеца. Възможно е някои от плевелните семена да оцелеят в този компостен куп, но това е неизбежна част от градинарството. Събирайте всичко възможно, надробявайте и смесвайте като уплътнявате всеки слой.като достигне желаният размер добавете билковият препарат. Предизвикателство при малки градини е само изборът на място за съхранение на готовите настойки-хладно и сенчесто място е най-добро.

Полеви пръскания

Двата препарата, използвани за полеви пръскания сякаш най-ясно определят биодинамичното земеделие.След като започнете редовно да ги използвате , няма връщане назад. Трудно е за възприемане, но моето лично усещане е , че те наистина променят енергиите на градината, повдигайки вибрациите.Причината може и да е в промяната у самите нас при използването им, но каквато и да е тя, промяната е осезаема.Какъвто и размер да е вашата градина, опитайте- действат.
Начинът на употреба е описан и достъпен, достатъчно е да отбележа, че препарат 500 действа в зоната на корена, а препарат 501- в зоната на растеж и светлина.
Динамизирането на компостният препарат във варел е от особена важност защото предшества прилагането му в градината. Обичайното количество от препарат 500 се прибавя с разбъркване през последните 15 минути.Тъй като трябва да е свеж, алтернативата е използване на готов изсушен Маусдорфски стартер.При използването му се прилага само 20 минути динамизиране , за разлика от обичайните 60 минути.
Малки количества от изсушеният стартер могат да бъдат поръсвани и върху компостният куп след всяко ново прибавяне на материал.За много от градинарите , разполагащи с малки площи това е обичайният начин за компостиране.Същият метод се прилага и при използването на кофа или компостер за намаляване на миризмата и отблъскване на мухите.

Семена

Съвсем естествено у всеки градинар възниква подтикът да произвежда , съхранява и използва собствени семена.Това е естествен природен процес и е лесен при картофи, фасул, грах и други.Ако имате затруднения, купувайте семена , които са произведени в биодинамични ферми или по биодинамичен метод.

И накрая искам да отбележа, че, макар , че съм новак- имам едва три сезона практически биодинамичен опит, установих, че растенията наистина се повлияват от прилагането на биодинамичните практики.Открих, че ,работата със съзнание за влиянието на вселената върху нас и отглежданите от нас растения е много приповдигаща духа, оказва положително въздействие върху мен, и със сигурност и върху градината.със сигурност цялостната енергия на градината ми е променена и тя изглежда по- жизнена от всякога.

Потребителски аватар
velko
Мнения: 401
Регистриран: пон дек 04, 2017 5:32 am
Местоположение: село Александрово
Контакти:

Re: Статии, книги и други печатни издания

Мнение от velko » пон мар 19, 2018 10:46 am

--------------------
Общност "Нова Зора" :mrgreen:
*

Потребителски аватар
Радалия
Мнения: 53
Регистриран: съб дек 30, 2017 5:21 pm
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/vendor/twig/twig/lib/Twig/Extension/Core.php on line 1275: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable

Революцията на една сламка

Мнение от Радалия » нед юли 08, 2018 6:23 am

Попаднах на тази книга и вече знам какво ще правя през този дъждовен ден...

"В своята ферма, разположена близо до малко селце на остров Шикоку в Южна Япония, Масанобу
Фукуока създава метод за натурално водене на фермерско стопанство, който би могъл да върне назад
деградационните тенденции в съвременното земеделие. Натуралното стопанство не се нуждае нито от
машини, нито от отровни химикали и е нужно минимално плевене. Г-н Фукуока не оре почвата и не
използва компост."

http://gradinka.zaedno.net/sites/gradin ... slamka.pdf

Отговори
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/vendor/twig/twig/lib/Twig/Extension/Core.php on line 1275: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/vendor/twig/twig/lib/Twig/Extension/Core.php on line 1275: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable