Доброволческия ми престой в Тринога, с. Желен

истории, разкази, легенди ...
Отговори [phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/vendor/twig/twig/lib/Twig/Extension/Core.php on line 1275: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable
Потребителски аватар
velko
Мнения:401
Регистриран:пон дек 04, 2017 5:32 am
Местоположение:село Александрово
Контакти:
Доброволческия ми престой в Тринога, с. Желен

Мнение от velko » пон дек 11, 2017 12:30 pm

Дневник на пътешественика - еп.3
Посетени общностни места и описани през моя личен поглед от нивото на развитие на моето съзнание към 15.май 2017г.

Село Желен, Свогенска община - живях 2 месеца във фургон в селска махала отдалечена на 1 час път пеша от центъра на селото. Участвах в довършителни работи по завършването на зала за физически упражнения комбинирана с кухненски бокс, както и прилежащите към нея обновени 2 керпичени къщи, оборудвани с 10 легла за хостел. За пръв път боядисвах таван, стени, с вар, и с латекс и ми се получаваше :-)
Даже ме научиха как да режа и редя дюшаме :-)
С бащата на Филип поставяхме хидро изолация на южната и северната страна на залата. Аз забърквах тераколовата смес :-)
А тук доста често идват чуждестранни доброволци от Франция, Дания и Пиринеите! Преди всяко хранене казвахме заедно формулата от Учителя: "Само проявената Божия любов носи изобилния и пълен живот!"

Във фургона с печка на дърва ми се стори много уютно и предизвикателно за моята особа през март и април.
В тази махала се запознах освен с моите домакини Филип и Барбара, така също и с техните комшии Кирил и Гери - на 10мин път от тях.
Включих се в прокопаването на канал за кофраж на основите на новата дървена къщичка на Камен и Ива, които живеят в широкия център на селото. Те имат красиви лехички оградени с камъни и доста на брой млади овощни дръвчета.
Слав е съседът им. Той изработва глинени съдове и често участва във фестивали, на които ги предлага. На площ от 3 дка е започнал изграждането на пермакултурна градина. Чрез система от тръби улавя дъждовна вода от покрива на къщата (която е заварил при покупката на имота) и я събира в пластмасови цистерни за летния период. На него помогнах за изграждането на ограда от сухи клони от източния и западния край на градината му. В бъдеще ще си построи и глинена къщичка.

Още един съсед е Владето, с него нямах честта да се запозная.
Само видях временният му подслон - фургон с топлоизолация по стените. И новострояща се глинена къща с вдигнати 3 стени и покрив.
Всички имат приятелско добросъседско общуване по между си и почти всяка събота се събират в къщата на местен 88 годишен пращящ от здраве младеж, който ги подкрепя и активно участва в проектите им. Всеки носи на съботната вечеря топло ястие, баница или супа, които е приготвил у дома и прекарват приятно на сладка приказка около 4 часа. Имат бъдещи планове да построят друга къщичка, където да се събират за такива моменти. Филип е определил място и за бъдещо училище за дечица.
Районът е Живописен, има много диви животни, след центъра на селото се минава по черен път през гората, подходящ предимно за високо проходими коли. МОЛЯ ПАЗЕТЕ САЛАМАНДРИТЕ (тритоните; черни гущероподобни земноводни с жълти петна).
--------------------
Общност "Нова Зора" :mrgreen:
*

Artsemebas
Мнения:2
Регистриран:чет авг 22, 2019 10:28 pm
Местоположение:Россия
Контакти:

Доброволческия ми престой в Тринога с Желен

Мнение от Artsemebas » ср дек 18, 2019 5:52 pm

I am am excited too with this question.

Отговори
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/vendor/twig/twig/lib/Twig/Extension/Core.php on line 1275: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/vendor/twig/twig/lib/Twig/Extension/Core.php on line 1275: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable